Norges beste naturfotograf 2021: Bernt Østhus

Det blir dobbeltseier til Bernt Østhus i årets NM i Naturfoto. Han kaprer både norgesmestertittelen «Årets naturfotograf 2021», og han står også bak «Årets naturbilde 2021».

Norgesmester i naturfoto 2021: Bernt Østhus tar en suveren dobbeltseier i årets NM i Naturfoto. Han tar både sammenlagtseieren og norgesmestertittelen og står bak «Årets Naturbilde 2021»
Norgesmester i Naturfoto 2021: Bernt Østhus tar en suveren dobbeltseier i årets NM i Naturfoto. Han tar både sammenlagtseieren og norgesmestertittelen, og han står også bak «Årets Naturbilde 2021», som er «Hjort i tåkeskog».

Bernt Østhus har dominert i NM i Naturfoto, som arrangeres årlig av bladet Villmarksliv. Ledelsen fra runde ni holdt helt inn, og med to gullbilder og et sølvbilde i årets tiende og siste runde, var det duket for seier til Østhus med totalt 1149 poeng. Østhus er ikke ukjent for alle som har fulgt med NM i Naturfoto noen år. Seieren i konkurransens 45. år er hans femte. Bernt Østhus har tidligere vunnet i 2014, 2016, 2017 og 2019.   

Nummer to på sammenlagtlista er Steffen Johnsen med 1024,4 poeng, mens tredjeplassen går til Helge Helland med 1011,2 poeng.

Årets Naturbilde

Også «Årets Naturbilde 2021», «Hjort i tåkeskog» er signert Østhus.

– Tidligere i sommer fikk jeg ei natt i hjorteskogen jeg sent vil glemme. Det var for øvrig nesten to år siden sist, så det var ekstra artig at forholdene slo til. Det var tåke, men ellers klart vær. Tåken gir en dybde i bildene man ellers ikke får. Bildet er tatt med et speil- og lydløst kamera. Det gjorde at jeg fikk langt flere eksponeringer enn jeg normalt ville fått i en slik situasjon. Bildet er tatt på en post ved en mye brukt hjortesti på Hitra, sier Østhus selv om bildet.

ISKUNST: Bildet «Is» av Leif Rustand fikk 2.-plassen i kategorien «Årets Naturbilde 2021».

Juryen i NM i Naturfoto har dette å si om vinnerbildet «Hjort i tåkeskog»:

Vinnerbildet er et eksempel på at vi kan trollbindes av et opptak som verken er høydramatisk eller viser en sjelden art. Til tross for at hjort er avbildet i alle mulige vinkler fra før, tilfører dette bildet noe nytt. Det oser av nærhet, kommunikasjon og intimitet. Tåkesløret bidrar til å forsterke inntrykket av trygghet. At bildet har førsteklasses teknisk kvalitet og god komposisjon er jo en selvfølge for Årets naturbilde i NM i Naturfoto 2021.

Veteran slår til

På annenplass i konkurransen «Årets Naturbilde» finner vi veteranen Leif Rustand med bildet «Is». Et kunstnerisk bilde som falt i god smak hos juryen.

– Endringene vi gjorde i reglene i fjor, der kun de 25 beste bildene over 25 poeng teller, ble gjort i et håp om å se nettopp litt flere eksperimentelle bilder i konkurransen. Og det leverer Leif Rustand på her, sier Asle Hjellbrekke, som i år takker av som leder av juryen i NM i Naturfoto etter 33 år.

Om bildet «Is» sier juryen følgende: Bildet er et eksempel på at is kan framstå som malerisk, der betrakteren utfordres til å fordype seg og oppdage stadig nye elementer. Dette er fotokunst av ypperste klasse, der man fascineres av vakre, spennende fargetoner.

Harekamp med dommer.
HAREKAMP MED DOMMER: Juryen har sett mange gode harebilder i år, men «Harekamp med dommer» av Steffen Johnsen skilte seg ut og fikk en 3. plass i kategorien «Årets Naturbilde 2021».

På tredjeplass i kampen om «Årets naturbilde» finner vi Steffen Johnsen med bildet «Harekamp med dommer». 

– Vi har etter hvert sett en del fantastiske bilder av «boksekamp» mellom harer, men dette overgår dem alle med sin drømmekomposisjon. Belysningen medvirker til høy uttelling for teknisk kvalitet, skriver juryen i sin begrunnelse.

Komplett liste over årets vinnere finner du her:

Det er nå også åpnet for å registrere seg for å delta i 2022-versjonen av NM i Naturfoto.

Juryen i NM i Naturfoto 2021 har bestått av Heidi Mellingen, Thor Håkonsen, Dag Kjelsaas, Henrik Strømstad og juryformann Asle Hjellbrekke. NM i Naturfoto ble i 2021 arrangert for 45. gang.

Skrevet av
More from Villmarksliv
Derfor blir noen bilder annullert
I hver runde blir som regel ett eller flere bilder annullert. Stalltipset...
Les mer
0 replies on “Norges beste naturfotograf 2021: Bernt Østhus”