Juryen

Juryen i NM i Naturfoto består av fem medlemmer:

  • Heidi Mellingen, naturfotograf
  • Dag Kjelsaas, tidligere redaktør i Villmarksliv og initiativtager til «Fotojakta» i 1977
  • Thor Håkonsen, NN-medlem
  • Henrik Strømstad, fotograf og NN-medlem
  • Knut Erik Alnæs

Heidi Mellingen

Heidi er naturfotograf og engasjert som nestleder i BioFoto i tillegg til juryarbeid siden 2018. Hun trives best ute med kamera og hunden. Motivene kan være alt fra makro til store landskap samt ville dyr og fugler. Hun driver sin egen foringsplass med både små og store besøkende og gjester gjerne andres foringsplasser når tid og økonomi tillater det.

Henrik Strømstad

Født 1970. Vokst opp i Lørenskog med Østmarka som lekeplass, i dag bosatt i Fetsund med Nordre Øyeren Naturreservat som nærmeste nabo. Utdannelse fra Forsvarets Forskningsinstitutt på Kjeller, men er i dag profesjonell fotograf med hovedfokus på natur, landskaps- og friluftsfotografering.

Har siden slutten av 80-tallet levert en rekke bilder og artikler til Nordiske magasiner og bilder til mange bøker og oppslagsverk. Som naturfotograf er det landskapene som fascinerer mest, og det er hovedsakelig Nordiske landskap som festes til bildebrikka. Har en spesiell fasinasjon for den kalde årstiden og for arktiske strøk. Jobber med bildesalg og utsmykning til både private og næringsliv. Holder en rekke kurs, foredrag og workshops med tema innen natur med spisskompetanse på landskapsfoto. Henrik er medlem av foreningen Norske naturfotografer (NN) og er tilknyttet bildebyrå NTB Scanpix.

Deltar sporadisk i fotokonkurranser og er premiert en rekke ganger i Nordic Nature Photo Contest (NNPC) med blant annet 1. plass for årets nordiske turbilde i 2015 og 2. plass for årets nordiske landskapsbilde i 2016. Ble også premiert med 2 plass, årets bilde i NM i naturfoto i 2008.

Henrik er Ambassadør for Kase Filter i Norge og Ambassadør for Stavanger Foto.

Nettside: www.bestfoto.no

Dag Kjelsaas

Født i 1948. Han tror fortsatt han er 40 år, og vet ikke helt hva som er mest givende av naturfotografering, røft villmarksliv, sportsfiske eller jakt, og har derfor valgt å satse på alt sammen. Kan treffes klissvåt og kald i et kamuflasjetelt, tålmodig ventende mens bare kameraklikk forteller at enkelte reflekser fortsatt er tilbake. Eller ivrig søkende på femte natta i strekk etter den beste posisjonen for fotostativet i spennende men livsfarlig isdekt terreng, ivrig speidende etter det mest magiske uttrykket i nordlyset.  

Skriver alt fra tunge fagbøker til småtester av utstyr, holder foredrag og har bildeutstillinger. Han har ellers holdt en faderlig hånd over «Fotojakta» fra dens spede barndom i 1976 frem til i dag som «NM i Naturfoto».

Thor Håkonsen

Thor Håkonsen (f.1976), bosatt på Nes, Romerike – opprinnelig fra Karmøy. Medlem av Norske Naturfotografer (NN) og Biofoto. Leder i Norsk Herpetologisk Forening.

Jobber til daglig med kampanjer og fotokultur i CEWE Norge ved hovedkontoret i Oslo, og er ambassadør for CEWE Japan Photo. Fotografisk så er det først og fremst reptiler han tar bilder av, med hoggorm som spesialfelt. Han reiser rundt i verden for å studere og fotografere hoggorm og andre reptiler han kommer over.

Nettside: www.wondersofcoldblood.com

Knut Erik Alnæs

Knut Erik (f. 1999) er en naturfotograf som søker de spesielle møtene med fugler og dyr – i det vakre nordiske lyset. Med en genuin interesse og respekt for naturen ønsker han å formidle de øyeblikkene som han opplever ute i det fri med kameraet. Knut Erik er tidligere nordisk ambassadør for Canon (2019-2023), og finner stor glede i å dele av egne erfaringer rundt fotografering av fugler og dyr til inspirasjon for andre. Han holder mange foredrag i året for både fotoklubber og i forbindelse med fotomesser, samt skriver artikler for fotomagasiner. Premiert jevnlig i internasjonale fotokonkurranser som Nordic Nature Photo Contest og Wildlife Photographer of the Year. Ved siden av lidenskapen som naturfotograf tar han en master i jus ved Universitetet i Oslo (2019-2024).

Nettside: www.knuterikalnaes.com