Her er Norges beste naturfoto i 2022

Konkurransens yngste deltager stikker av med prisen for «Årets Naturfoto» i NM i Naturfoto 2022

Tobias Gjerde (19) dro til slutt seieren i land med det stemningsfulle bilde «Morgenstemning i gammelskogen». Bildet viser en spurveugle som akkurat har satt seg i et tre, samtidig som morgensola farger omgivelsene med sitt flotte, gylne lys.

Tobias Gjerde.
ÅRETS BESTE NATURBILDE: Tobias Gjerde har tatt «Årets Naturbilde 2022»

Gjerde har imponert juryen i NM i Naturfoto gjennom samtlige av de ti rundene deltagerne må gjennom i løpet av et år. Der har altså bildet til Tobias Gjerde blitt valgt som det aller beste av totalt bortimot 3000 innsendte bilder.

– Tobias Gjerde har vist en modenhet og blikk for gode motiver som vi sjelden ser hos så unge fotografer. I tillegg behersker han det rent fototekniske og han bruker åpenbart mye tid på egne prosjekter. Det gjør at han også ofte har skåret høyt på originalitet, som også er ett av kriteriene juryen bedømmer bildene etter, sier naturfotograf Heidi Mellingen, som er jurymedlem i NM i Naturfoto.

Hun peker også på at juryen har sett en positiv utvikling hos Gjerde gjennom årets konkurranse, og han har levert stadig bedre bilder.

Tobias Gjerde endte da også til slutt på en fjerdeplass sammenlagt. Og ikke nok med det: Han er også vinner av prisen for «Årets Unge Fotograf».

– En imponerende prestasjon av en så ung fotograf, sier Mellingen.

Tok tre vintre

En fornøyd vinner sier dette om vinnerbildet:

– Det tok meg tre vintre og mye leting før jeg fant spurveugla, så dette er et bilde jeg har lagt mye innsats i, sier Gjerde.

Han forteller at han lette på mange lokasjoner og brukte mye tid på lytting – uten suksess før i år.

– Plutselig snudde det i år og jeg lykkes med å finne et sted der spurveugla holdt til. Jeg er spesielt opptatt av å få fram habitatet og miljøet rundt arten, og har tilbrakt mye tid i gammelskog. Det gir noen helt spesielle omgivelser og en mystisk stemning. Atmosfæren i gammelskogen er helt fantastisk, sier han.

Den nybakte vinneren ble ferdig med videregående skole i sommer, og har siden brukt mye tid på fotografering og langrenn, i tillegg til jobb. Mye av fotograferingen skjer innen en radius på en halvtimes kjøring fra Høvik i Bærum, der Gjerde holder til.

Spennende

Hvordan synes du det har vært å delta i NM i Naturfoto?

– Det har vært spennende. For det første er det jo gratis å delta, noe som gjør det lett for mange å sende inn bilder. I tillegg er det jo en annerledes konkurranse, siden den går over et helt år, der man hver måned får et spenningsmoment med hvordan man har gjort det i månedens runde, sier Gjerde. Han plukker nå med seg den ene førstepremien i konkurransen, som er et gavekort med Hurtigruten Expedition til en verdi av 20.000 kroner.

Vinger på topp

Fugler preger årets toppliste. På listen over de ti beste bildene i «Årets Naturfoto 2022» er det en klar overvekt av «motiv med vinger». I tillegg til spurveugla i vinnerbildet, finner vi to rypestegger, en kongeørn, en natteravn, en fiskeørn, en terne, en hauk og et par alker.

Har juryen en forkjærlighet til fugler?

– Nei, jeg tror egentlig ikke det, men vi får jo inn mange bilder av fugl og kanskje spesielt mange flotte i år, sier Mellingen.

Hun peker blant annet på at vinneren i den siste runden var et landskapsfoto og at flere abstrakte bilder også har gjort det godt i år.

På de neste plassene i «Årets Naturfoto 2022» finner vi Christel Eide med bildet «Rypesteggen» og sammenlagtvinneren Bjørn Erik Hellang med bildet «Rypestegg i tett snøvær».

Juryeringen skjer anonymt og «Årets Naturfoto» kåres i en ekstra finalerunde blant bildene som i løpet av året har fått «Gull» av juryen. I år var det kun 16 gullbilder av nesten 3000 innsendte bidrag.

Se årets ti beste naturbilder her – «Årets Naturfoto 2022» – NM i Naturfoto.

Bjørn Erik Hellang ble kåret til «Årets Naturfotograf 2022».

Tags from the story
Skrevet av
More from Villmarksliv
Spenning til siste innspurt
Det er unge Tobias Gjerde som virkelig får vist seg fram i...
Les mer
0 replies on “Her er Norges beste naturfoto i 2022”