Dette er Norges beste naturfotograf i 2022

Bjørn Erik Hellang er «Årets Naturfotograf 2022»

Etter ti runder og nesten 3000 innleverte bilder fra rundt 100 fotografer, var det til slutt Bjørn Erik Hellang som tok sammenlagtseieren og med det er kåret til «Årets Naturfotograf 2022». Kåringen skjer i regi av NM i Naturfoto, som hvert år arrangeres av bladet Villmarksliv.

– Det kom nok ikke som en overraskelse at Bjørn Erik Hellang tok førsteplassen i år. Han har vært blant de beste gjennom hele konkurransen, og har signert tre av årets ti beste naturbilder. Det sier litt om nivået han har levert i år, sier Henrik Strømstad, som er som er jurymedlem i NM i Naturfoto.

Skulle ikke delta

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å delta, for jeg har ikke vært med på flere år, sier Hellang som vant klassen «Årets Naturfoto» i 2018.

Bjørn Erik Hellang
ÅRETS NATURFOTOGRAF 2022: Bjørn Erik Hellang er kåret til «Årets Naturfotograf 2022» i NM i Naturfoto.

Hvordan har det vært å delta i år?

– Det har vært spennende, men også vanskelig siden det ofte er umulig å velge hvilke bilder man skal sende inn. Det er ikke alltid like lett å vite hvilke bilder som slår an hos juryen, sier Hellang.

Er det bilder du føler har fått for dårlig vurdering?

– Det er jo alltid noen bilder du har litt troen på, men som ikke når helt opp. Samtidig er det andre bilder som overrasker. Bildet «Alkeflørt» var noe jeg bare heiv inn på slutten, men ble jo vurdert som et «gullbilde» av juryen, sier Hellang.

Selv kategoriserer han seg som en fuglefotograf.

– Jeg har vært veldig interessert i fugl i 40 år, så jeg har god artskunnskap i mitt nærområde og kjenner fuglelivet godt, så jeg vet hvor jeg finner ting, sier han.

Bruker du mye tid på fotografering?

– Jeg bruker nok mindre tid enn det folk tror. Jeg har nok blitt litt lurere med årene og har lært av Bernt Østhus, som var fjorårets dobbeltvinner. Jeg går ikke ut på fotojakt på måfå, men har en plan. I tillegg går jeg ut når lyset er bra, sier Hellang.

Jarl Kjetil Johnsen har kjempet tett mot Hellang i hele år, men endte til slutt på en god andreplass, noen få poeng bak vinneren.

På topp uten gull

Man trenger ikke vinne enkeltrunder eller ha flust av «gullbilder» for å gjøre det godt i NM i Naturfoto. Det er tredjeplassen et godt eksempel på. Arne K. Mala har levert jevnt godt i hele år, men ingen av bildene har fått «gull».

– Det er et godt eksempel på at det er jevne og gode leveringer som skaper resultater, sier Henrik Strømstad, som lar seg imponere over nivået på de beste fotografene i årets konkurranse.

10 runder

Vinneren i NM i Naturfoto kåres etter 10 innlevering med inntil tre bilder i hver runde. Det er de 25 beste bildene som teller i poengsammendraget. Juryeringen skjer anonymt av en kompetent jury, som består av noen av Norges beste naturfotografer. I år deltok drøyt 100 fotografer og det ble sendt inn nesten 3000 bilder.

Tobias Gjerde vant vant kategorien «Årets Naturbilde» og har dessuten fått prisen som «Årest unge fotograf».

Skrevet av
More from Villmarksliv
Her er Norges beste naturfoto i 2022
Konkurransens yngste deltager stikker av med prisen for «Årets Naturfoto» i NM...
Les mer
0 replies on “Dette er Norges beste naturfotograf i 2022”